NAŠI STUDENTI PONOVNO PRVI -...

 PONOVNO VELIKI USPJEH....

 

ZAGREBAČKI STUDENTI PRAVA PONOVNO PRVI U BEOGRADU!
 
PONOVLJEN VELIKI USPJEH!
 
Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu obranili naslov pobjednika pred sucima Europskog suda za ljudska prava!
Nakon prošlogodišnjeg osvojenog prvog mjesta, studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu i ove su godine na natjecanju iz ljudskih prava u Beogradu pokazali da su najbolji, obranivši prošlogodišnji naslov prvaka.
Na drugom regionalnom studentskom natjecanju pred Europskim sudom za ljudska prava (Regional Moot Court Competition befor European Court of Human Rights) koje se održalo od 18. do 20. travnja 2008. u Beogradu, osam studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu okupljenih u klubu „Vladimir Bayer“ ponovno su osvojili prvo mjesto.
Zagrebački Pravni fakultet ove godine su predstavljali Tamara Mišerda, Hrvoje Ivić, Nina Kuzik, Zrinka Salaj, Igor Paulić, Dino Simonovski Bukovski, Jan Kapić i Iva Lujak. Za natjecanje ih je pripremala prof. dr. Zlata Đurđević a radu kluba su doprinijeli i znanstveni novaci Marin Bonačić i Zoran Burić sa Katedre za kazneno procesno pravo.
U konkurenciji od 10 klubova studenata pravnih fakulteta iz četiri države iz regije (dva pravna fakulteta iz Beograda, Rijeka, Sarajevo, Podgorica, Novi Sad, Mostar, Banja Luka, Novi Pazar), zagrebački tim je pokazao najbolje znanje iz prava o ljudskim pravima, ali ove godine zbog specifičnosti izabranog slučaja i prava o europskoj uniji te međunarodnog prava, zatim izvrsno poznavanje judikature Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga te ponovno dokazao briljantne retoričke sposobnosti studenata našeg fakulteta.
Natjecanje se odvijalo u obliku simulacije suđenja pred Europskim sudom za ljudska prava, pismeno, sastavljanjem podnesaka tužitelja i tužene države, te usmeno, iznošenjem argumenata pred Sudom kroz tri kruga.
Nakon pobjede u prvom krugu u svojoj grupi, u polufinalu su nadmašili klubove sa Pravnog fakulteta Univerziteta „Union“ iz Beograda te Novog Sada. U finalu gdje je sudilo veliko vijeće od pet sudaca, povijest se ponovila, te je zagrebački studenti ponovno pobijedili studente Pravnog fakulteta „Slobodan Jovanović“ iz Beograda.
Posebnu vrijednost natjecanju dalo je sudjelovanje troje sudaca Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, prof. dr. sc. Boštjan Župančić, prof. dr. sc. Dragoljub Popović te Margarita Tsatsa Nikolovska. Uz njih u natjecanju su sudjelovali i suci drugih visokih sudova kao Ranko Marijan, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske te Aleksandra Martinović, sutkinja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
Natjecanje je financirao Švedski helsinški odbor, a organizirali su ga udruga mladih pravnika Srbije. Osobita vrijednost ovog studentskog natjecanja je edukacija budućih pravnika u ljudskim pravima, multikulturalnost i višejezičnost.
Vijest sastavila:
Prof. dr. Zlata Đurđević
trenerica Kluba
Popis obavijesti