Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu...

Najveće i najprestižnije svjetsko moot court natjecanje Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition, koje se održavalo od 21. do 29. ožujka 2009. godine u Washingtonu, SAD.

 

Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu po prvi put predstavljali Fakultet na najvećem svjetskom natjecanju studenata prava
 
 
Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu po prvi su se puta ove godine natjecali na najvećem i najprestižnijem svjetskom moot court natjecanju Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition, koje se održavalo od 21. do 29. ožujka 2009. godine u Washingtonu, SAD.
Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition je međunarodno studentsko natjecanje iz područja međunarodnog javnog prava. Natjecanje se održava u organizaciji ILSA-e (International Law Students Association ), a sponzorira ga međunarodno odvjetničko društvo Sherman & Sterling LLP.
Posebnost ovog natjecanja je u njegovoj dugogodišnjoj tradiciji, te broju sveučilišta i studenata koje svake godine okuplja. Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition najveće je moot court natjecanje, te svake godine privlači tisuće studente s više od 500 Sveučilišta, odnosno iz više od 80 zemalja svijeta.Ove je godine Jessup natjecanje obilježilo 50. godinu održavanja. Stoga je ovogodišnje sudjelovanje studenata zagrebačkog Pravnog fakulteta bila zaista velika čast i privilegija.
Svi timovi koji se natječu na Jessup International Rounds  u prvom dijelu natjecanja prolaze četiri kruga - Jessup Preliminary Rounds.
Tim zagrebačkog Pravnog fakulteta na natjecanju se sučelio s fakultetima iz Izraela, Kine, Puerto Rica i Nizozemske. Tim je odnio pobjede u srazu s fakultetima iz Kine i Puerto Rica. Dvije pobjede i konačan zbroj bodova ipak nije bio dovoljan da tim prođe u daljnju fazu natjecanja u koju ulaze samo dvadeset i četiri fakulteta s najvećim brojem bodova.
Pravni fakultet predstavljali su studenti: Hrvoje Ivić, Ozren Kobsa, Nina Kuzik, Zrinka Salaj i Tena Tomek.
 Pripreme za natjecanje odvijale su se pod stručnim vodstvom nastavnika i suradnika Katedre za međunarodno pravo, a na završnom dijelu natjecanja u Washingtonu studentski tim Pravnog fakulteta u Zagrebu pratili su prof.dr.sc. Davorin Lapaš i mr.sc. Trpimir M. Šošić kao mentori (team advisors).
 

Odlazak studenata na ovo natjecanje ne bi bio moguć bez velikodušnih financijskih potpora.

Odlazak studenata na natjecanje financirali su:
Grad Zagreb, Ured za kulturu, obrazovanje i šport i Odvjetničko društvo Divjak, Topić & Bahtijarević, Hrvatska odvjetnička komora, Odvjetničko društvo Šavorić & Partneri, Zgombić & Partneri d.o.o., te javni bilježnik Irena Palinić – Čulin.
 

Sudjelovanjem na 50. Philip C, Jessup Moot Court natjecanju iz međunarodnog javnog prava studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta postali dijelom međunarodne asocijacije studenata koja promovira istraživanje i produbljivanje znanja iz međunarodnog javnog prava, te povezivanje sa kolegama diljem svijeta s kojima dijele područje profesionalnog interesa. Ovogodišnje sudjelovanje studenata utrlo je put budućim generacijama studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu koji će željeti sudjelovati na natjecanju.
  

 

Popis obavijesti