Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu i ove su godine sudjelovali na međunarodnom studentskom natjecanju iz međunarodne trgovačke arbitraže i međunarodnog trgovačkog prava Willem C. Vis International Arbitration Commercial Moot.
 

Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu i ove su godine sudjelovali na međunarodnom studentskom natjecanju iz međunarodne trgovačke arbitraže i međunarodnog trgovačkog prava Willem C. Vis International Arbitration Commercial Moot.
Natjecanje se održava uz potporu Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) te sponzorstvo vodećih međunarodnih arbitražnih institucija. Cilj natjecanja jest uspješno zastupati stranku u simuliranom međunarodnom arbitražnom sporu iz ugovora o međunarodnoj prodaji robe.
Natjecanje je započelo 3. listopada 2008. a završilo 9. travnja 2009. godine. U pisanom dijelu natjecanja, studenti su sastavljali podneske arbitražnom sudu u ime tužitelja i u ime tuženika. U usmenom dijelu, koji se održavao u prostorijama Pravnog fakulteta Sveučilišta u Beču, studenti su zastupali stranke na simuliranim arbitražnim postupcima.
U akademskoj godini 2008-2009 sudjelovalo je 233 sveučilišta iz 58 zemalja.
Ekipu našeg fakulteta činili su Antun Bilić, Dora Komparić, Iva Kuštrak, Fran Pelicarić, Ivana Reljanović i Stjepan Šutija. U pripremama studenata vrlo predano su radili Ivana Cegnar, Anda Kostijal, Tomislav Jakšić i Marinka Kovačić, koji su bili članovi tima koji je sudjelovao na natjecanju u prošloj akademskoj godini. U pripremi tima sudjelovali su doc. dr. Davor Babić i doc. dr. Nina Tepeš.

U prva četiri dana natjecanja, naši studenti su se susreli s timovima slijedećih sveučilišta:
 
-  Moscow State Institute of International Relations;
- Syracuse University;
- Harvard University i
- University of Hong Kong, Sydney.
 
Na temelju rezultata iz tih susreta, naši studenti izborili su prolaz u drugi krug natjecanja u kojem je sudjelovalo samo 64 sveučilišta. U doigravanju, naši su studenti u prvom krugu pobijedili ekipu Sveučilišta u Pittsburghu, i tako se plasirali u krug 32 najbolja sveučilišta. U slijedećem krugu ekipa našeg fakulteta izgubila je od ekipe ILS Law College, Pune University iz Indije, koja je u konačnici osvojila drugo mjesto.

Studenti Fran Pelicarić i Ivana Reljanović primili su posebne pohvale u kategoriji najboljih oralista (Martin Domke Award).
 
Zahvaljujući dosadašnjim uspjesima, Pravni fakultet u Zagrebu ubraja se među najuspješnija sveučilišta na ovom prestižnom natjecanju.
Sudjelovanje naših studenata na natjecanju financijski je pomogla Zaklada Adris.
Podrobnije informacije o natjecanju mogu se pronaći na adresi www.cisg.law.pace.edu/vis.html.
 

Popis obavijesti