Nakon dvije godine uzastopnih pobjeda, studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu su i ove godine dokazali svoju izvrsnost te su osvojili treće mjesto na usmenom dijelu te prvo mjesto za podneske na regionalnom studentskom natjecanju pred Europskim sudom za ljudska prava (Regional Moot Court Competition before the European Court of Human Rights). Natjecanje se ove godine održavalo 24. do 26. travnja 2009. u Kotoru, Crna Gora.
 
Ekipu studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu okupljenu u klubu "Vladimir Bayer" ove godine su predstavljali Mihovil Granić, Marina Crnjak, Mario Kantoci, Maja Komljenović, Iva Bjelinski, Neva Lukin i Mia Lazić. Za natjecanje su ih pripremali prof. dr. Zlata Đurđević te asistenti Marin Bonačić i Zoran Burić sa Katedre za kazneno procesno pravo.
U konkurenciji od 10 klubova studenata pravnih fakulteta iz četiri države iz regije (Zagreb, Rijeka, Beograd, Sarajevo, Skoplje, Podgorica, Novi Sad, Mostar, Banja Luka, Novi Pazar), zagrebački tim je pokazao izuzetno znanje iz prava o ljudskim pravima, izvrsno poznavanje judikature Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga te ponovno dokazao briljantne retoričke sposobnosti studenata našeg fakulteta.
Natjecanje se odvijalo u obliku simulacije suđenja pred Europskim sudom za ljudska prava, pismeno, sastavljanjem podnesaka tužitelja i tužene države, te usmeno, iznošenjem argumenata pred Sudom kroz tri kruga. Već u pismenom dijelu natjecanja zagrebački studenti pokazali su vrsnoću, osvojivši prvo mjesto za podnesak zastupnika države, te drugo mjesto za podnesak tužitelja, s daleko najvećim ukupnim brojem bodova za podneske.
U prvom krugu klub “Vladimir Bayer“ pobijedio je u svojoj grupi, dok su u polufinalu za jedan bod izgubili od pobjedničkog Kluba “Zoran Kompanjet“ sa Pravnog fakulteta u Rijeci te kluba “Slobodan Jovanovic” sa Pravnog fakultetu u Beogradu koji je po treći put na ovom natjecanju osvojio drugo mjesto.
Posebnu vrijednost natjecanju dalo je sudjelovanje četvoro sudaca Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga - Mirjana Lazarova Trajkovska, Nebojsa Vučinić, Elizabet Fura-Sandstrom te Margarita Tsatsa Nikolovska. Uz njih u natjecanju su sudjelovali i suci drugih visokih sudova kao Ranko Marijan, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske te Aleksandra Martinović, potpredsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te pravni zastupnici Vlada država regije (Hrvatske, Srbije i Crne Gore) pred Europskim sudom za ljudska prava - Štefica Stažnik, Zoran Pažin i Slavoljub Carić.
Natjecanje je financirao Švedski helsinški odbor, a organizirali su ga udruga mladih pravnika Srbije. Osobita vrijednost ovog studentskog natjecanja je edukacija budućih pravnika u ljudskim pravima, multikulturalnost i višejezičnost.
Vijest sastavila:
Prof. dr. Zlata Đurđević
trenerica Kluba
Popis obavijesti