UNIC

Sveučilište u Zagrebu je dio novonastajućeg Europskoga sveučilišta postindustrijskih gradova – UNIC

UNIC sveučilište nudi dinamično i raznoliko studentsko iskustvo koje polaznicima daje prostor da istražuju, razvijaju se i napreduju u svojim energičnim urbanim okruženjima. Na sveučilištima u postindustrijskim gradovima beskonačne su mogućnosti učenja iz različitih perspektiva o tome kako se suočiti sa suvremenim izazovima. UNIC-ovi kampusi mjesta su gdje studenti izlaze ispod svojega akademskog staklenog zvona u svakodnevni život. Naši studenti imaju priliku aktivno sudjelovati u transformaciji društva razvijanjem razumijevanja lokalnih gradskih okruženja i stvaranjem na istraživanju utemeljenih rješenja za njegove probleme i izazove.

Uz Sveučilište u Zagrebu, UNIC savez čine Sveučilište Deusto u Bilbaou (Španjolska), Sveučilište Ruhr u Bochumu (Njemačka), Koç sveučilište u Istanbulu (Turska), Erasmus sveučilište u Rotterdamu (Nizozemska), Sveučilište u Corku (Irska), Sveučilište u Liègeu (Belgija) i Sveučilište u Oulu (Finska).Savezu osam europskih sveučilišta, među kojima je i Sveučilište u Zagrebu, dodijeljena je inicijalna potpora za   razvoj Europskoga sveučilišta postindustrijskih gradova – UNIC, u okviru poziva European Universities.

Web stranice UNIC projekta:
– hrvatski – unic.eu/hr/
– English – unic.eu/en/

Savez osam sveučilišta koja obrazuju putem nastave, istraživanja i uključivanja zajednice, radi razvoja uključivih društava Koordinator UNIC saveza je Erasmus sveučilište u Rotterdamu. Koordinator projekta na razini Sveučilišta u Zagrebu je Pravni fakultet.
Projekt stvaranja UNIC-a ima tri glavne komponente, koje će se najvećim dijelom ostvariti online,  odnosno u digitalnom okruženju.

 

Uključivo

Pravedna uključenost znači postići da se svi osjećaju dobrodošlo i cijenjeno. To znači razumjeti razlike i upotrebljavati ih svima na korist. UNIC podiže uključenost na višu razinu na našim sveučilištima i služi kao model za uključiva sveučilišta koja su dobro pripremljena za izrazito raznoliku budućnost našega Europskog obrazovnog područja.

 

Netradicionalno

UNIC sveučilište ima velik broj netradicionalnih studenata iz različitih sredina (kulture, klase, etničkog podrijetla, religije, dobi itd.). Naše su studentske populacije izrazito raznolike po svome socioekonomskom i sociokulturnom sastavu i ta izrazita raznolikost nudi jedinstvenu priliku za istraživanje i stvaranje najodrživijih načina poticanja mobilnosti europskih studenata.

 

Urbano

Specifična vizija našega saveza jest da su gradovi ključni partneri i naša sveučilišta blisko surađuju s gradskim institucijama kako bi osigurala da se urbana pitanja uklapaju u nastavu i istraživanje na način koji će biti dostupan i uključiv za sve studente.

 

Jedinstveno

The uniqueness of our UNIC alliance resides in our locations, our histories and traditions, our experience and the superdiverse nature of our student bodies. We are co-creating a European collaborative structure together with students, university staff, and city stakeholders.

 

Cilj

Cilj UNIC saveza je omogućiti stvaranje novog europskog sveučilišta, u okviru Europskog obrazovnog prostora, koje će omogućiti bitno povećanje mobilnosti i uključenosti studenata te pridonijeti stvaranju oglednog modela uključive edukacije usmjerene na rješavanje problema postindustrijskih gradova i sve raznolikijeg europskog društva.

 

Upravljački odbor

Upravljačkim odborom projekta institucionalnog oblikovanja Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova na razini Sveučilišta u Zagrebu predsjeda Rektor, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Ivan Koprić, a zamjenica voditelja projekta izv. prof. dr. sc. Goranka Lalić Novak. Radni tim Sveučilišta u Zagrebu čini više nastavnika i studenata Pravnog fakulteta, među kojima su izv. prof. dr. sc. Goranka Lalić Novak i izv. prof. Mirela Krešić kao voditeljice komponente Međusveučilišnog kampusa, doc dr. sc. Tijana Vukojičić Tomić i doc. dr. sc. Teo Giljević kao voditelji Akademije izrazite raznolikosti te prof. dr. sc. Nino Žganec i doc. dr. sc. Ana Opačić koji vode komponentu gradskih laboratorija. Doc. dr. sc. Teo Giljević akademski je koordinator studentskog odbora na razini Sveučilišta u Zagrebu, u koji su kao predstavnici Pravnog fakulteta uključeni studenti Karlo Kožina i Ivana Josipović.  Za komuniciranje i odnose s javnošću na projektu zadužena je dr. sc. Petra Đurman, zajedno s Vesnom Kotarski,  voditeljicom Ureda za EU projekte Sveučilišta u Zagrebu. U radnom timu projekta sudjeluju također doc. dr. sc. Koraljka Modić Stanke, izv. prof. dr. sc. Tereza Rogić Lugarić i doc. dr. sc. Marko Jurić te nastavnici s drugih sastavnica Sveučilišta. U pojedine zadatke i aktivnosti na projektu uključuju se nastavnici i studenti sa svih sastavnica Sveučilišta te zaposlenici Rektorata.
Skupinu za informacijski sustav vodi prof. dr. sc. Neven Vrček s Fakulteta organizacije i informatike, a u provedbi aktivnosti vezanih uz stvaranje zajedničkog informacijskog sustava novog Europskog sveučilišta sudjeluje Sveučilišni računski centar (Srce) i njegov predstavnik Miroslav Milinović. Uz povjerenike za UNIC projekt na svim sastavnicama zagrebačkog sveučilišta, važnu ulogu imat će i studentski predstavnici svih sastavnica okupljeni u studentski odbor. Očekuje se i formiranje odbora dionika projekta u kojem će biti predstavnici gradske uprave Zagreba, civilnog društva i poslovne zajednice s područja Grada i šire zajednice.
Predstavljanje  UNIC projekta pogledajte u prilogu Televizije Student u kojem je gostovao prof. dr. sc. Ivan Koprić: https://www.youtube.com/watch?v=7UlgQzn69As