NACIONALNA KONFERENCIJA O OTVORENIM PODACIMA - NODC2021:
Nacionalna konferencija o otvorenim podacima (NODC2021)

Od 20. do 22. rujna 2021. održala se Nacionalna konferencija o otvorenim podacima (NODC2021) u hibridnom obliku, uživo na Fakultetu prometnih znanosti te uz sudjelovanje pojedinih izlagača i sudionika online. Konferencija se održala kao jedna od aktivnosti u okviru TODO (Twinning Open Data Operational) projekta, koji je usmjeren na jačanje kapaciteta Sveučilišta za korištenje otvorenih podataka. U projekt je uključeno šest sastavnica zagrebačkog Sveučilišta (Fakultet geodezije kao glavni koordinator, Pravni fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet organizacije i informatike, Fakultet prometnih znanosti i Agronomski fakultet) te Tehnološko Sveučilište Delft (Nizozemska) i Egejsko Sveučilište (Grčka).

Konferencija je započela pozdravnim govorima prodekana za znanost i vanjsku suradnju Fakulteta prometnih znanosti, doc. dr. sc. Marka Šoštarića i voditeljice TODO projekta, doc. dr. sc. Ane Kuveždić Divjak s Geodetskog fakulteta. Nakon uvodnih izlaganja, održana su tri keynote izlaganja o otvorenim podacima. Prvo izlaganje održao je eminentni profesor s Tehnološkog Sveučilišta Delft  u Nizozemskoj, Marijn Janssen, koji je govorio o pametnim otvorenim podacima (Smart Open Data). Nakon iznimno poučnog i informativnog izlaganja profesora Janssena, uslijedilo je izlaganje Bože Zebe, voditelja Službe za elektroničke usluge i rješenja Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.  On je dao pregled razvoja ekosustava otvorenih podataka u Republici Hrvatskoj, dok je pandan izlaganja o stanju u Sloveniji izložio Aleš Veršič iz Ministarstva za javnu upravu Republike Slovenije. 

Nakon keynote izlaganja, uslijedile su tematske panel sekcije. Tema prve sekcije koju su moderirale doc. dr. sc. Dragica Šalamon s Agronomskog fakulteta i doc. dr. sc. Martina Tomičić Furjan s Fakulteta organizacije i informatike bila je 'Inovacije zasnovane na podacima u održivosti prirodnih resursa i efikasnoj proizvodnji hrane'. Druga panel sekcija bavila se tehnološkim aspektima koji omogućuju otvorenost podataka, a izlaganja je moderirao doc. dr. sc. Igor Čavrak s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Prvi dan konferencije završio je panelom u kojem su participirali svi sudionici konferencije, a u okviru kojega su izneseni i raspravljeni glavni zaključci prvoga dana konferencije. 

Drugi dan konferencije započeo je panel sekcijom 'Otvoreni podaci za prava građana i dobro upravljanje' koji je moderirala izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa, voditeljica TODO tima Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U okviru panela održano je osam izlaganja. Tomislav Vračić (Microsoft) održao je prezentaciju pod naslovom 'Od nacionalnih portala  otvorenih podataka do naroda koje pokreću podaci'. Izv. prof. dr. sc. Tihomir Katulić s Pravnog fakulteta u svom je izlaganju pripremljenom u koautorstvu s doc. dr. sc. Markom Jurićem s Pravnog fakulteta i D. Lončarom Dušanovićem iz T-com-a govorio o otvorenim podacima nasuprot zaštiti osobnih podataka (GDPR i ponovna uporaba informacija javnog sektora). 

Profesor Baastian van Loenen u koautorstvu s kolegom F. Boone s Tehnološkog Sveučilišta Delft i izv. prof. dr. sc. Anamarijom Musa govorio je o tzv. trećem valu otvorenih podataka (Third wave of open data: Identifying and overcoming the barriers towards open data of public undertakings). U koautorstvu s izv. prof. dr. sc. Anamarijom Musa i M. Loutsarisom s Egejskog sveučilišta u Grčkoj, C. Alexopoulos prezentirao je analizu stanja portala/platformi pravnih podataka (Legal Data Platforms: A functional analysis). Uslijedilo je izlaganje Margarete Habazin (koautori Anamarija Musa i Tihomir Katulić s Pravnog fakulteta, Baastian van Loenen s Tehnološkog Sveučilišta Delft i Ivana Bosnić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva) o  zakonodavnim portalima, u okviru kojega je dana ocjena upravljanja otvorenim podacima i njihove dostupnosti. Izv. prof. dr. sc. Anna-Maria Getoš Kalac s Pravnog fakulteta izlagala je o strategijama za unaprjeđenje ponude otvorenih podataka u sektoru kaznenog sudovanja. Dr. sc. Petra Đurman s Pravnog fakulteta održala je izlaganje o otvorenim izbornim podacima koje je pripremljeno u koautorstvu s doc. dr. sc. Dariom Nikićem Čakarom i izv. prof. dr. sc. Davorom Bobanom s Fakulteta političkih znanosti. Izv. prof. dr. sc. Tereza Rogić Lugarić, izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa i dr. sc. Irena Klemenčić s Pravnog fakulteta pripremile su izlaganje o otvorenim fiskalnim podacima.  

Uslijedile su još tri tematske sekcije koje su se održale drugog dana konferencije. Prva se bavila pametnom industrijom i digitalnom transformacijom dijeljenja podataka, a moderirao ju je prof. dr. sc. Neven Vrček s Fakulteta organizacije i informatike. Tema druge sekcije koju je moderirao prof. dr. sc. Željko Bačić s Geodetskog fakulteta bili su otvoreni geoprostorni podaci, dok se treća sekcija bavila otvorenim podacima u pametnim gradovima, uz moderiranje doc. dr. sc. Miroslava Vujića s Fakulteta prometnih znanosti. 

Trećeg dana konferencije uživo su održane dvije radionice, 'Otvoreni podaci za početnike' koju je vodila doc. dr. sc. Ivana Bosnić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, te radionica pod naslovom 'Prikaži podatke! – kartiranje otvorenih podataka za početnike', koju je vodila doc. dr. sc. Ana Kuveždić Divjak s Geodetskog fakulteta.