OPEN DATA DAYS:
"Open Data Days" - vikend građanskih inovacija i društvenog aktivizma kroz rad s otvorenim podacima

 

Dani otvorenih podataka (Open Data Day) 5. – 7. ožujka 2021.

Konferencija Društveno korisne otvorene tehnologije:

Kako su nas katastrofe digitalizirale i što dalje? i vikend Hackathon


U organizaciji Code for Croatia i Gong-a te u suradnji s Twinning Open Data Operational (TODO) projektom, povodom svjetskog Dana otvorenih podataka (Open Data Days) održana je konferencija i vikend Hackathon od 5. do 7. ožujka 2021. godine. 

Konferencija Društveno korisne otvorene tehnologije: Kako su nas katastrofe digitalizirale i što dalje? održana je u petak, 5. ožujka u zgradi Hrvatskog novinarskog društva uz virtualni prijenos za zainteresirane sudionike. Konferencija se sastojala od dva panela. Nakon uvodnih i pozdravnih govora Oriane Ivković Novokmet, izvršne direktorice Gong-a, te Lane Podgoršek, voditeljice Code for Croatia, unutar prvog panela raspravljalo se o izmjenama Zakona o pravu na pristup infomacijama. U raspravi su sudjelovali članovi radne skupine za izradu nacrta prijedloga Zakona – Jagoda Botički iz Ureda povjerenika za informiranje, izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Božo Zeba iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva te Marijana Juričić, sutkinja Visokog upravnog suda koja nije članica radne skupine. Gđa. Jagoda Botički dala je pregled osnovnih izmjena Zakona do kojih dolazi preuzimanjem Direktive o otvorenim podacima. Izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa govorila je o pozitivnim i negativnim stranama postojećega Zakona te razjasnila brojne upite i nedoumice online sudionika i moderatice Đurđice Klancir vezano za pravo na pristup informacijama i njegovu zlouporabu, tijela javne vlasti na koje se Zakon odnosi i njihove obveze sukladno novoj Europskoj direktivi o otvaranju podataka javnog sektora i sl. Izrazila je optimizam da će definiranje visokovrijednih skupova podataka djelovati poticajno prema većem otvaranju podataka javne uprave, a posebno javnih poduzeća i dovesti do kreiranja novih proizvoda temeljenim na javnim podacima. Gđa. Juričić iznijela je svoje viđenje predloženih zakonskih novina i naglasila potrebu održavanja postignutih visokih standarda pristupa informacija. Božo Zeba govorio je o prijedlozima zakonskih novina i važnosti Portala otvorenih podataka, ali i potrebi zaštite osobnih podataka.  

U okviru drugog panela istraživači/ce TODO projekta te drugi korisnici otvorenih podataka iz civilnog sektora govorili su o svojim iskustvima u korištenju otvorenih podataka te su predstavili pojedine aplikacije razvijene u određenim sektorskim područjima temeljem otvorenih ppdataka tijela javne vlasti. Doc. dr. sc. Ana Kuveždić Divjak, koordinatorica TODO projekta s Geodetskog fakulteta u Zagrebu predstavila je aplikacije Potres2020 i Oton, koje su nastale sinergijskim djelovanjem Geodetskog fakulteta, nadležnih tijela javne vlasti i organizacija civilnog društva, a pomažu u pomaganju potresom pogođenim područjima. Martin Požar iz Dataspekt.com govorio je o analizama istraživačkih i statističkih podataka o pandemiji Covid-a. Miroslav Schlossberg iz udruge Code for Croatia predstavio je aplikaciju u izradi za prijavu komunalnih problema Popravi.To, koja je napravljena po uzoru na britansku inačicu Fix my Street. Za pokretanje aplikacije veći izazovi bit će, prema njegovom mišljenju, političko-upravne prirode nego tehničke, a odnose se prije svega na dotupnost brojnih skupova podataka koje posjeduju lokalne jedinice, a koje često ne vide svrhu otvorenih podataka i dobru namjeru korisnika.  

U drugom dijelu panela koji je bio usmjeren na područje prirode, društva i tehnologije, doc.dr.sc. Dragica Šalamon, članica TODO tima s Agronomskog fakulteta govorila je o važnosti otvorenih podataka za uspjeh digitalne i precizne proizvodnje hrane, sljedivosti i biosigurnosti. Filip Varga, doktorand i član TODO tima s Agronomskog fakulteta, predstavio je aplikaciju DOGWEB ZG, namijenjenu vlasnicima pasa. Helena Virić Gašparić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstavila je nagrađen Startup GGO3, koji je usmjeren na rješavanje problema manjka raspoloživih zelenih rješenja na tržištu, te dostupnosti i prikladnosti za primjenu u integriranim i ekološkim sustavima proizvodnje. 

Posljednji dio panela bavio se tehnologijom i budućnošću. Doktorandica Bia Mandžuka, članica TODO tima s Prometnog fakulteta u Zagrebu govorila je mogućnostima, ali i izazovima personaliziranih multimodalnih planera putovanja, dok je prof. dr. sc. Neven Vrček, član TODO projekta s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu govorio o otvorenim podacima i umjetnoj inteligenciji. Naglasio je kako i u privatnom sektoru leži velik kapacitet neiskorištenih podataka te kako će u budućnosti ključno pitanje biti suradnja javnog i privatnog sektora u otvaranju podataka. Panel je završio završnim riječima o TODO projektu koordinatorice doc. dr. sc. Ane Kuveždić Divjak.

Tijekom subote i nedjelje održan je Hackathon, na kojem su zainteresirani pojedinci u interdisciplinarnim timovima mogli raditi na otvorenim podacima javnog sektora i kreirati nove, društveno korisne proizvode (datasetove, analize, vizualizacije, aplikacije). Vikend Hackathon započeo je predstavljanjem projekata putem streaminga na YouTube kanalu Code for Croatia. Miroslav Schlossberg predstavio je Popravi.To, Melisa Skender Parlametar i financiranje medija iz proračuna, Blaženka Sečkar ESF natječaje, Filip Varga DOGWEB ZG, a Filip Rodik bazu podataka Arches. U nastavku dana, kao i tijekom nedjelje, održavale su se radne grupe na pojedinim Hackathon projektima. Hackathon je završio u nedjelju poslijepodne predstavljanjem rezultata njihovog rada. Primjerice, za projekt Popravi.To kao rezultat grupnog rada proizašla je drugačija kategorizacija problema koji se prijavljuju. Miroslav Schlossberg istaknuo je kako se do kraja ožujka planira testna verzija portala za stotinjak lokalnih jedinica. Melisa Skender je objasnila kako su zainteresirani hakeri u okviru Parlametra uspoređivali podatke o imovinskim karticama zastupnika, a Blaženka Sečkar i Matej Peranić izložili su rezultate analize ESF natječaja vezano za razinu iskorištenosti sredstava u 2019. i 2020. godini. Uz to, Kristian Ravić iz Grada Zagreba predstavio je analizu potreba korisnika za otvorenim podacima i upravljanja ponudom u Gradu Zagrebu, projekt koji bi trebao donijeti značajno otvaranje gradskih skupova podataka, ali i poslužiti kao primjer drugim županijama, gradovima i općinama.

TODO projekt ujedno je najavio Konferenciju o otvorenim podacima koja je planirana za rujan 2021.
 

-------------------------------------------

 

Poštovane studentice i studenti, nastavnici i nastavnice i stručno osoblje Fakulteta,

pozivamo Vas da sudjelujete na obilježavanju "Open Data Days", vikendu građanskih inovacija i društvenog aktivizma kroz rad s otvorenim podacima, koji se globalno obilježava od 5. do 7. ožujka 2021. godine.

U okviru Dana otvorenih podataka ("Open Data Days"), koji se organiziraju u suradnji Code for Croatia i Gonga, a uz partnerstvo sa H2020 Projektom Twinning Open Data Operational 2019-2022 u kojem sudjeluje i Pravni fakultet, održat će se virtualna konferencija "Društveno korisne otvorene tehnologije: Kako su nas katastrofe digitalizirale i što dalje" (Hrvatsko novinarsko društvo, 5. ožujka od 9.30 do 12.00 sati, online za sudionike) i Virtualni vikend hackathon, 6. i 7. ožujka, online, na kojem će interdisciplinarni timovi raditi na otvorenim podacima javnog sektora i kreirati nove, društveno korisne proizvode (datasetove, analize, vizualizacije, aplikacije).
Pravni aspekti otvorenih podataka koji su uređeni Direktivom EU 2019/1024 o otvorenim podacima i ponovnoj uporabi informacija javnog sektora (zaštita podataka i pristup informacijama, upravni postupak, ugovori, zaštita intelektualnog vlasništva, financijska pitanja) čine neizostavan element uređenja i implementacije ovog važnog resursa u digitalnom europskom društvu.
 
Za online sudjelovanje na konferenciji u petak 5. ožujka 2021. možete se registrirati na sljedećoj poveznici:
https://odd.codeforcroatia.org/konferencija/
 
Više informacija o Virtualnom vikend hackathonu 7-8. ožujka 2021, uz mogućnost prijave za sudjelovanje možete pronaći na:
https://bit.ly/37hbnNG
 
Radujemo se Vašem sudjelovanju!
 
LAW TODO tim