GODIŠNJA KONFERENCIJA "REGENERATING OUR POST-INDUSTRIAL CITIES: THE ROLE OF UNIVERSITIES":
Konferencija "Regenerating our Post-Industrial Cities: the Role of Universities" (11. lipnja 2021.)

Savez UNIC organizira godišnju konferenciju pod nazivom "Regenerating our Post-Industrial Cities: the Role of Universities" u petak 11. lipnja 2021. od 11 do 17 sati virtualno u obliku webinara preko platforme Zoom.

Konferencija je otvorena za javnost i prijaviti se možete OVDJE.

LETAK

Sveučilište u Zagrebu dio je važnoga i vrijednoga projekta institucionalnoga oblikovanja Europskoga sveučilišta postindustrijskih gradova – UNIC. Ovaj savez povezuje misija modernizacije obrazovanja i odgovora sveučilišta na potrebe zajednica u kojima djeluju, koje su obilježene raznolikošću, kao i uspostavljanja jedinstvenoga iskustva studiranja povezivanjem svih studenata, istraživačke aktivnosti, profesora i drugoga osoblja, gradskih zajednica, civilnoga društva i gradskoga gospodarstva u okviru zajedničkoga Europskoga sveučilišta.

Očekuje se da će se aktivnosti UNIC-a u punom opsegu razviti tijekom šestogodišnjega razdoblja, ali će Europsko sveučilište postindustrijskih gradova ostati trajna institucionalna forma suradnje partnerskih sveučilišta koja čine UNIC savez: Deusto u Bilbaou, Španjolska, Ruhr u Bochumu, Njemačka, Koç u Istanbulu, Turska, Erazmus u Rotterdamu, Nizozemska te sveučilišta u Corku, Irska, Liègeu, Belgija, Oulu, Finska i Zagrebu, Hrvatska. Savez na svojim sveučilištima ima upisano oko 225 tisuća studenata, od čega je gotovo 8 tisuća doktorskih studenata, a zapošljava preko 30 i pol tisuća zaposlenika.

Projekt stvaranja UNIC-a ima tri glavne komponente, koje se najvećim dijelom ostvaruju online, odnosno u digitalnom okruženju, i to oblikovanje međusveučilišnoga kampusa (UNIC Campus) i Akademije izrazite raznolikosti (Superdiversity Academy) te pokretanje gradskih laboratorija (City Labs).

UNIC počiva na sljedećim vrijednostima: povezano sveučilište u osam jedinstvenih postindustrijskih gradova, predanost akademskoj izvrsnosti, uz zajedničku ambiciju postizanja društvenoga učinka, poštovanje izrazite raznolikosti svih sveučilišta, gradova i građana, želeći osigurati dostupnost studiranja, društvenu pravednost i uključivanje svih koji žele studirati, propitivanje i stvaranje održivih putova jačanja europske mobilnosti studenata, suradnja s gradskim institucijama kako bi se stvorila mogućnost da studenti postanu predvodnici promjena u budućnosti gradova, briga oko novih načina poučavanja, istraživanja i učenja koji odgovaraju izazovima postindustrijskih gradova te pridonose njihovoj urbanoj otpornosti, učenje jedni od drugih, zajednički rad i stvaranje inovativnih načina za djelovanje europskih sveučilišta budućnosti.

Program Annual UNIC Conference 11 June 2021