PRIKAZI:
Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu
Prikazi / Reviews

Prikaz knjige / Book review: Ante Romac, Rječnik rimskog prava, Dominović d.o.o., Zagreb, 2018.

 

Dr. sc. Magdalena Apostolova Maršavelski, profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u mirovini, Sv. Ćirila i Metoda 4, Zagreb; magapomar@net.hr; ORCID ID: orcid.org/0000-0002-4413-9317

 

 

Sažetak
Nakon gotovo tri desetljeća od izdanja trećeg, dopunjenog izdanja Rječnika rimskog prava profesora dr. Ante Romca (Informator, 1989.) zainteresiranima je nedavno ponuđen reprint tog izdanja (izdavačka kuća Dominović d.o.o., Zagreb, 2018.). Činjenica da se koji primjerak prethodnih izdanja mogao, uz malo sreće, naći u nekom antikvarijatu te činjenica da interes za Rječnik rimskog prava nije ograničen samo na studentsku populaciju, točnije na kandidate za polaganje predmeta Rimsko pravo, ponukalo je spomenutu izdavačku kuću na ovaj dobar poslovni potez. Za ovu vrstu stručne literature postoji u pravilu širok krug interesenata te i brojne verzije i izdanja.
U pojavi nedavnog reprint-izdanja Rječnika rimskog prava profesora Romca vidimo pravu prigodu da se prisjetimo golemog i značajnog opusa autora, dugogodišnjeg pročelnika Katedre za rimsko pravo i jednog od najznačajnijih imena na listi profesora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji, osim dugačke liste znanstvenih radova, obuhvaća više povijesno-leksikografskih knjiga, visoko ocijenjenih od stručne kritike i većinom publiciranih u više izdanja.

Ključne riječi 
Rječnik rimskog prava; rimsko pravo; rječnik

Keywords

Rječnik rimskog prava; Roman law; dictionary

Hrčak ID: 217856

URI
https://hrcak.srce.hr/217856

Stranice / Pages: 147-149

_________________________________________________________________________________________________________

 

Prikaz: 5. konferencija o pravu i politici tržišnog natjecanja u spomen na dr. sc. Vedrana Šoljana – “Provedbeni prioriteti i izazovi”, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 10. svibnja 2018.

(Review: 5th Conference on Competition Law and Policy in the Memory of Vedran Šoljan, Ph. D.: “Implementing Priorities and New Challenges”, Faculty of Economics and Business of the University of Zagreb, May 10, 2018)

 

Kristijan Poljanec, mag. iur., asistent Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Trg J. F. Kennedyja 6, Zagreb; kpoljanec@efzg.hr; ORCID ID: orcid.org/0000-0002-4912-1335

 

Sažetak
U četvrtak, 10. svibnja 2018. godine, na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je 5. konferencija o pravu i politici tržišnog natjecanja u spomen na doc. dr. sc. Vedrana Šoljana. Riječ je o tradicionalnoj godišnjoj konferenciji namijenjenoj pravnicima i ekonomistima, posebice odvjetnicima, sucima i drugim pravosudnim djelatnicima, korporativnim pravnicima, poduzetnicima, zaposlenicima u javnoj i državnoj upravi te akademskom sektoru. Konferencija je zamišljena kao forum za razmjenu znanja i iskustava o primjeni prava tržišnog natjecanja u širem europskom i hrvatskom kontekstu. Konferencija se sastojala od triju pozvanih predavanja i šest panela.

Ključne riječi
Vedran Šoljan; tržišno natjecanje; pravo; ekonomija

Keywords
Vedran Šoljan; Competition Law; law; economics

Hrčak ID: 217857

URI
https://hrcak.srce.hr/217857

Stranice / Pages: 151-157